SeLAmAT DaTAnG

" Hayatilah kehidupan anda, janganlah dibandingkan dengan orang lain. "

Tuesday, 6 December 2011

Bagaimana jika si dia curang??


Ia bukanlah satu masalah kecil atau perkara biasa yang boleh dipandang remeh. Tetapi pendekatan untuk mengatasi masalah ini tidaklah begitu rumit.

Sebenarnya perkara ini adalah mudah sekiranya kita hidup kerana Allah swt. Kita harus belajar menerima segala yang Allah swt berikan. Kita mohon jauhi perkara yang buruk. Perjalanan hidup kita ini adalah terlalu singkat untuk kita bermain-main atau melayani perasaan.Jika kita menonton filem Hindustan, si hero atau heroin akan menangis-nangis meratapi kekasihnya apabila perpisahan berlaku. Atau pun cerita Korea Winter Sonata yang memilukan apabila Jun-sang terlibat dalam kemalangan lalu lupa ingatan. Atau pun P. Ramlee yang menikam matanya sehingga buta kerana kesedihan dalam Ibu Mertuaku- kita harus ingat, itu adalah lakonan dan khayalan.

Dunia sebenar tidak begitu, kehidupan kita tidak ada muzik latar ketika kita suka dan duka. Kehidupan kita adalah untuk diri kita sahaja, ia tidak akan di sebut-sebut seperti filem-filem itu dari mulut ke mulut. Kita harus sedar semua ini.

Seorang wanita yang berjalan di pantai, menendang-nendang pasir, mulutnya menyanyikan lagu pilu, wajahnya sedih, pergerakkannya perlahan dan pandanganya jauh. Pada kita, dia sedang berjalan-jalan dan bersiar-siar, menikmati alam, mungkin menenangkan fikiran dan melupakan kekusutan. Tetapi pada dirinya, dia sedang melakonkan video-clip di alamnya sendiri.

Tiba-tiba datang seorang lelaki kebetulan di situ dan bertanya “hai .. boleh berkenalan ?”, beliau tersenyum. Wajah sedih bertukar ceria. Semua kedukaan di wajah tiba-tiba hilang begitu sahaja, kerana beliau sedari rupanya video-clipnya sedang ditonton, mendapat perhatian. Kedua-duanya terus berkenalan. Artis telah bertemu peminat.

Semua itu adalah khayalan dan ia memudaratkan. Khayalanlah yang membuat banyak empayar-empayar besar terdahulu jatuh. Khayalan juga mampu membuat diri kita jatuh.


Kecintaan kita kepada seseorang tidak boleh melebihi kecintaan kita kepada tuhan, kepada Rasulullah saw. Sekiranya anda boleh menitiskan air mata kerana kehilangan kekasih yang tersayang, bolehkah kita tersesak-esak dan tersedu dengan perasaan yang serupa ketika meneliti Sirah Nabawi, membaca bagaimana susahnya Rasulullah saw berusaha menyampaikan dakwah, mengenang saat wafatnya Nabi.

Ada. Mungkin tak ramai. Mereka yang mampu menitiskan air mata ketika mengenang Rasulullah saw adalah mereka yang tidak hirau lagi dengan kekurangan dan kehilangan di dunia, apatah lagi kehilangan seorang kekasih yang boleh dicari ganti.

Sekiranya kita berusaha untuk menghayati dan mendalami Islam, menyayangi Rasulullah saw, mencintai Allah. Dengan izinNya kita tidak akan mudah melatah dalam hal-hal sebegini.

Pendekkata, sekiranya ada di antara isteri atau tunang yang menghadapi masalah sedemikian. Mohonlah ampun kepada Allah banyak-banyak, belajar mencintai Islam, Allah dan RasulNya. Lupakan diri si dia seketika, mulalah membaca kitab suci sebagai mengisi masa.

Sekiranya bercita-cita untuk menjurus kepada perkara kurafat, bomoh, sihir dan sebagainya, batalkan sahaja niat anda. Sebaliknya tanamkanlah cita-cita untuk berdoa di hadapan Kaabah. Nescaya di sana lebih berkat dan mustajab. Berusahalah ke arah itu. Mudah-mudahan apabila anda sampai ke sana anda tidak lagi mengingati si dia.

Kemudian dalam masa yang sama berbincanglah dengan si dia, nasihatilah si dia dan biarkan si dia dengan dunianya.

Sekiranya si dia insaf, ikhlas memohon maaf, maka maafkanlah dirinya dan terimalah dia kembali dengan baik. Bersyukurlah kerana dugaan Allah telah tamat.

Sekiranya ditakdirkan kita berpisahnya dengan pasangan kita itu, terimalah dengan hati yang terbuka. Kerana kehilangan dirinya telah diganti dengan iman di dada.

No comments:

Post a Comment