SeLAmAT DaTAnG

" Hayatilah kehidupan anda, janganlah dibandingkan dengan orang lain. "

Wednesday, 9 November 2011

Masalah Sosial di Kelantan

Ini amat memalukan..Kita telah menganggap Kelantan adalah Serambi Mekah di Malaysia. Namun, kita sedar @ tak yang di Kelantan ada masalah sosial yang teruk sama di negeri-negeri lain..Salah satu masalah sosialnya adalah pelacuran.


Masalah sosial seperti pelacuran, gay dan sebagainya memang sudah makin menjadi-jadi di setiap negeri-negeri dalam Malaysia.Tidak terkecuali juga negeri Kelantan pimpinan PAS.Di daerah Kota Bharu, masalah sosial bukan makin kurang, malah makin menjadi-jadi.Ternyata Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam seolah-olah melindungi aktiviti-aktiviti maksiat dan pelacuran di dalam bandar Kota Bharu.

Setelah dua puluh tahun Kelantan di pimpin oleh Ulama dengan diperintah oleh Parti Islam, pusat pelacuran terancang dan karaoke-karaoke haram semakin berleluasa di Kota Bharu.Kenyataan bahawa setelah sedekad Kota Bharu dimartabatkan sebagai Bandaraya Islam, rupa-rupanya ia tidak lebih sebagai retorik politik. Ada yang tidak bersetuju dan menyatakan bahawa di negeri-negeri lain juga terdapat masalah sosial yang lebih besar dari Kota Bharu.Namun itu hanya alasan. Kota Bharu dinaungi kerajaan PAS hampir 21tahun dan dalam tempoh itu, kesemua Adun dan pemimpin adalah dari kalangan orang ISLAM.

Kalau selama 21 tahun pun belum cukup nak perangi masalah pelacuran di Kota Bharu, ini kan pula satu Malaysia. Sepatutnya pemimpin kawasan perlu sentiasa memantau kegiatan pelacuran dan gay ini.Namun apa yang tinggal, hanya janji semata-mata.Ini sudah tentu meburukkan imej parti itu sendiri. Kalau bercakap pasal agama, memang bergegar satu kampung.Tapi kalau bab nak laksanakan tanggungjawab, masing-masing kunci mulut. Cakap berdegar-degar macam guruh tapi kaki terpalit tahi. Pemimpin dan Adun di PAS perlu lebih kuat berusaha memerangi aktiviti ini.Jangan hanya nak duduk diam.Kotakan janji anda sebagai pemimpin yang memperjuangkan Islam.

Ini adalah gambar sebenar seorang pelacur di kelantan
Liza, pelacur di Kg Limau Manis, Jalan Hamzah boleh dihubungi menerusi seorang lelaki bernama Jai di 014 811 9203
Anda boleh belek semula manifesto-manifesto,majalah dan terbitan-terbitan rasmi Kerajaan Negeri Kelantan dan mereka telah mengaku berjaya mempertingkatkan syariat Islam seperti termaktub dalam manifesto mereka seperti di bawah.

·         Pengharaman judi dikuatkuasakan pada 1hb Januari 1992.
·         Menutup kelab-kelab malam.
·         Menghapus kegiatan pelacuran.
·         Menguatkuasakan etika pakaian Islam sebagai syarat pengeluaran lesen oleh PBT.
·         Pengasingan kaunter bayaran lelaki dan perempuan.
·         Menutup pusat hiburan snooker dan billiard.
·         Meluluskan Enakmen Kawalan Hiburan Negeri 1998 yang mengutamakan nilai-nilai Islam.

Aku bukanlah nak membuka pekung atau membuka peluang untuk menabur fitnah.Namun niat aku 
hanyalah untuk membuka mata masyarakat, khususnya rakyat negeri Kelantan di Kota Bharu, agar 
mencari jalan dalam menyelesaikan masalah ini yang nampaknya semakin berleluasa.

Lorong menuju ke Kg Limau Manis, dalam 100 meter dari jalan utama Taman Limau Manis. Beberapa orang bapa ayam dan pelacur akan berdiri di sini pada waktu malam berhadapan dengan beberapa barisan rumah di perumahan itu.
Aktiviti harian di siang hari. Kiri dan kanan adalah bangunan yang digunakan untuk pelanggan melepaskan nafsu mereka
Di hadapan lorong masuk ke sarang pelacuran. Dua Pelacur sedang berdiri. Lihat Hotel Tune di belakang. Pelacur juga menyarankan sewaan dibilik hotel itu bagi pelanggan yang mahukan keselesaan.
Pusat pelacuran di Kampung Limau Manis ini tidak lebih 100 meter dari kediaman Taman Limau Manis.Serta tidak lebih 500 meter dari Kompleks SUK yang menempatkan pejabat Menteri Besar Kelantan.Mustahil  penduduk di situ tidak menyedari aktiviti yang sudah berlarutan sekian lama ini.
Kalau ahli majlis ataupun adun kawasan tak nak buat penguatkuasaan, anda sebagai seorang ISLAM, perlu mengambil berat akan isu ini. Janganlah kita menunding jari ke negeri atau kawasan lain. Bersihkan apa yang ada di kawasan sendiri dahulu.

Kelantan dikenali dengan jolokan Negeri Serambi Mekah. Adalah wajar anda sebagai masyarakat, memerangi perkara ini habis-habisan. Sebelum ludah terpalit ke muka sendiri. Ada yang meminta bukti dan sebagainya, dan dalam artikel ini, harapan kami agar selepas ini, pembaca dapat membuat sesuatu bagi membendung aktiviti ini daripada semakin parah
No comments:

Post a Comment